Hjelper pasienter og pårørende til selv å finne trygg helseinformasjon
De kaller det fra "Bruker til Bruker" og det er brukerutvalget ved Diakonhjemmet sykehus som har vunnet den lokale nominasjonen og er finialist til SyktBra-prisen.
I tett samarbeid med pasienter og pårørende har Henning Stovand og teamet utviklet opplæringstiltak som er både modige, nyskapende og tilpasset virkelige behov. Han har skapt trygge rom for åpen samtale og bidratt til økt mestring og bedre livskvalitet for mange.
Sexolog Henning Storvand er Sunnas sykehus sin finalist til SyktBra-prisen.
På Sunnaas sykehus har informasjon og veiledning som gjelder samliv og seksualitet eksistert i mange år. Allerede på 1980-tallet hadde ryggmargsskadeavdelingen inkludert denne type veiledning i sine programmer. I 1990 ble opplæringen samlet og organisert, og siden det inngått i alle rehabiliteringsprogrammene ved Sunnaas sykehus. Henning Storvand ledet dette arbeidet og har i alle år vært sentral i utviklingen av opplæringen. Det å heve kompetansen om dette temaet hos ansatte, og optimalisere tilbudet til våre brukere, er en kontinuerlig pågående prosess. Sexologitjenesten samarbeider tett med de fleste kliniske fagmiljøer på sykehuset.
- Opplæringstiltakets hovedmål er, og har vært, at fagmiljøet skal kunne gi trygghet og rom for at man som pasient eller pårørende trygt kan ta opp seksualrelaterte spørsmål. Åpenhet, respekt for mangfold og positive holdninger til seksualitet er viktige faktorer som fremmer seksuell helse, sier Henning Storvand.
Helsepersonell er, som alle andre, selvfølgelig preget av individuelle reservasjoner og holdningsmessige barrierer som kan gjøre det vanskelig å ta opp spørsmål knyttet til seksualitet. De fleste helsefaglige utdanninger inneholder dessuten kun beskjedne mengder informasjon om seksualitetens rolle i relasjon til helse og sykdom. Behovet for god opplæring og gode rutiner er derfor viktig å få på plass og kontinuerlig videreutvikle. Henning og teamets enestående innsats innen opplæring har bidratt til økt seksuell helse, psykisk og fysisk helse, velvære, helsekompetanse og livskvalitet blant pasienter og pårørende.
Ved Sunnaas sykehus inngår nå informasjon om temaet som en naturlig og obligatorisk del av ethvert rehabiliteringsprogram. Det legges til rette for at de som måtte ha behov for å snakke om temaet får anledning til å gjøre det hvis man selv ønsker, gjerne sammen med pårørende hvis det passer best.
Det er etablert en solid trygghet, åpenhet og respekt for denne type henvendelser i vårt fagmiljø.
Henning Storvand
Henning Storvand, sexolog ved Sunnaas sykehus, er nominert av Sunnaas sykehus til SyktBra-prisen 2025 – og det med god grunn.
Henning er den som startet arbeidet med å sette seksualitet og funksjonsnedsettelse på agendaen ved sykehuset, og han har gjennom flere år bygget opp dette viktige fagområdet med engasjement, klokskap og faglig tyngde. Temaet er ofte glemt i behandlingsforløp, men Henning har i samarbeid med sykehusets øvrige tverrfaglige team med sørget for at flere pasienter får støtte til å ta tak i det som kan være vanskelig å snakke om etter skade eller sykdom.
Gjennom sitt rolige vesen og imøtekommende tilnærming har han hjulpet mange pasienter til å sette ord på og håndtere utfordringer knyttet til seksualitet og kropp, og han har vært en trygg samtalepartner i situasjoner som kan være svært sensitive og som også kan være preget av skam og usikkerhet.
I tett samarbeid med pasienter og pårørende har Henning og teamet utviklet opplæringstiltak som er både modige, nyskapende og tilpasset virkelige behov. Han har skapt trygge rom for åpen samtale og bidratt til økt mestring og bedre livskvalitet for mange.
Arbeidet er solid forankret i pasientbehandlingen. Teamet kombinerer fagkunnskap og erfaringskompetanse på en måte som virkelig treffer.
Henning viser hva som er mulig når man lytter til brukerne og tør å utfordre det som ofte er vanskelig å snakke om. Han er en svært fortjent finalist til SyktBra-prisen 2025.
De kaller det fra "Bruker til Bruker" og det er brukerutvalget ved Diakonhjemmet sykehus som har vunnet den lokale nominasjonen og er finialist til SyktBra-prisen.