
Torunn Espe (til venstre på bildet), Marianne Garte (i midten) og Alvilde Vinge.
Psykoedukativt gruppekurs
Kurset retter seg mot personer som har utfordringer med rus eller spill, og som også kan streve psykisk. Det er et psykoedukativt gruppekurs avdelingen tilbyr i den innledende fasen av behandlingen, etter basiskartleggingen, og i påvente av videre behandling. Kurset består av grunnleggende undervisning om psykisk helse, mestring, rus- og spillproblematikk.
Målet med introkurset er å gi deltagerne verktøy for å bedre identifisere, forstå og regulere egne tanker, følelser og handlinger. Pasientene blir bedre forberedt til behandling, og noen opplever at de ikke har mer behov for hjelp etter kurset.
Stolte over arbeidet
– Vi er stolte og glade for å ha mottatt denne prisen, sier Torunn Espe som også forteller at de allerede er i gang med å videreutvikle kurset.
Espe var seksjonsleder ved ARA Nedre Romerike da introkurset startet, nå er hun spesialrådgiver i ARA. Espe mottok prisen sammen med Marianne Garte, psykologspesialist, og Alvilde Vinge, psykolog, som begge er kursholdere.
Mange pasienter har allerede deltatt på introkurset, og avdelingen ser at det gjør en forskjell.
– Tilbakemeldingene fra pasientene har vært positive, flere opplever kurset som nyttig og verdifullt, og evalueringene foreløpig viser at det gir god effekt for flere, sier Vinge.
– Vi ser at pasientene trenger færre timer med individuell behandling etter kurset, fordi de er bedre forberedt. Det betyr at vi kan gi mer behandling til flere – uten å bruke ekstra ressurser.
Juryens begrunnelse
Tilbudet dekker et tydelig behov for opplæring og egenmestring hos pasientgruppen. Det er svært positivt at det blir tilbudt i perioden pasienten venter på videre behandling. Juryen opplever at tiltaket ivaretar pasientopplæringen og fremmer økt mestring og forståelse av egen situasjon og diagnose. Samtidig anser juryen det som innovativt når det gjelder pasientforløp og ressursbruk. Videre har juryen lagt vekt på brukermedvirkningen i forbedring av introkurset.
Juryen besto av:
- Ashley Ellen Lunde, spesialrådgiver, samhandlings- og helsefremmingsavdelingen
- Torunn Melnes, spesialrådgiver, samhandlings- og helsefremmingsavdelingen
- Andrea Kovanen Sæten, kommunikasjonsrådgiver, kommunikasjonsavdelingen.
Mange gode kandidater
Totalt seks kandidater var nominert. Disse bidrar alle til god pasient- og pårørendeopplæring på Ahus.
De nominerte var:
- Roy Windjusween og Helga Skaare fra nyremedisinsk avdeling, nominert for arbeidet med informasjonskveld for pårørende.
- Seksjon C, spesialpsykiatrisk avdeling, nominert for arbeidet med bedre pårørendesamarbeid.
- Maren Osen Skei, Sandra Schiron, Elin Eltvik og Ragnhild Gagama fra lungepoliklinikken for arbeidet med Fibroseskolen.
- IBD-teamet på poliklinikken i barne- og ungdomsklinikken, nominert for sitt arbeid med transisjon for ungdom.
- Hege Frisvold og Tonje Jensen fra Nyrepoliklinikken, nominert for sitt arbeid med pasient- og pårørendeopplæring for predialytiske pasienter.