Sykehuset innlandet

Unikt tiltak om ADHD og Tourettes til finalen

Økt kompetanse og økt forståelse er resultatet av kursene for foreldre og lærerere til barn med ADHD eller Tourettes. 

Nevropsykolog Ebba Margareta Dahlman og psykologspesialist Mette Høilund Hjelmås fra BUP Innlandet sørger for kurs til foreldre og lærere til barn med ADHD og kurs til foreldre og lærere til barn med Tourettes.  De har sitt daglige virke på to ulike lokasjoner, men samarbeider om disse kursene.

Det unike med kurset er at det tilbys ikke bare til foreldre men også til lærerere av barna. 

Nevropsykolog Ebba Margareta Dahlman og psykologspesialist Mette Høilund Hjelmås jobber utrettelig for å undervise foreldre og lærere om ADHD og Tourettes.

Dette er to ansatte som har sørget for nærmere 10 år med ADHD-kurs for BUP Innlandet, Tourettes kurs kom igang litt senere. Tilbudene blir satt stor pris på fra pårørende og de som er tett på barna i hverdagen.

ADHD Norge har vært involvert i planleggingen av ADHD-kurset. De deltar med innlegg på ADHD-kurset og har noen ganger deltatt hele dagen. Norsk Touretteforening har tidligere deltatt med innlegg, men de siste årene har de nominerte selv informert om foreningen. Kursene bærer preg av varme, og ønske om å bidra og hjelpe.

Til tross for en klinisk og til tider hektisk hverdag, er disse kursene noe som gjennomføres med glede!

Psykoedukasjon er kanskje det viktigste behandlingstiltaket for både ADHD og Tourette syndrom, og her fyller kursene et generelt behov.

Innholdsmessig tar kursene utgangspunkt i Mette og Ebba sine erfaringer gjennom mange år med klinisk praksis, samt tilbakemeldinger fra deltakere på tidligere kurs. Begge to etterstreber å være oppdatert faglig gjennom kurs, medlemsblader mv.

Jyryen ved Sykehuset innlandet har følgende å si om nominasjonen

Kursene er gjennomført i 10 år, hvilket viser utholdenhet og engasjement hos de nominerte. I tillegg viser de fleksibilitet og ønske om å gi et best mulig tilbud ved å evaluere og tilpasse kursene etter tilbakemeldinger og behov.

Ved å digitalisere kursene har de nådd enda bredere ut.

Juryen har ikke funnet tilsvarende kurs hos andre helseforetak i Norge, og det er således et unikt tiltak. At lærere er inkludert i kurset sammen med foreldrene, er en styrke for denne nominasjonen, særlig fordi de nominerte her går utover helseforetakenes mandat om opplæring av pasienter og pårørende.

Barn og unge er en sårbar gruppe. Gjennom god opplæring av foreldre og lærere, som er sentrale voksne i barn og unges liv, slik at disse kan møte barnet med forståelse og kunnskap, kan dette bidra til å forebygge psykisk uhelse hos barnet. Slik sett er dette et viktig og bærekraftig tilbud.

Brukerorganisasjoner har vært med i planlegging av kursene, deltar i gjennomføringen av kursene, og kursdeltakernes evalueringer legges til grunn for neste kursgjennomføring.

 

Se alle finalistene i SyktFrisk 2025

Opplæring til pasienter med nyresvikt

15 april 2025

Nyreskolen «mitt nyreforløp” er et modulbasert opplæringstilbud til pasienter og pårørende som gir økt helsekompopetanse og mulighet for samvalg. Lovisenberg diakonale sykehus er stolt av å melde tilbudet inn som finalist til SyktBra-prisen.

Variert gruppetilbud gjennom hele uka

15 april 2025

Helhetlig og variert gruppetilbud i behandling av psykosepasienter skaper mestringstro og hindrer innleggelser. En stor lokal jury ved Sørlandet sykehus sender disse til finalen i SyktBra.