Lovisenberg

Opplæring til pasienter med nyresvikt

Nyreskolen «mitt nyreforløp” er et modulbasert opplæringstilbud til pasienter og gir økt helsekompetanse og mulighet for samvalg.

Nyreskolen ved Avdeling for Nyremedisin og Dialyse ved Lovisenberg Diakonale Sykehus kom i stand i 2023 og er unik i nasjonal sammenheng. Pasienter og pårørende tilbys et opplæringsprogram gjennom hele forløpet av nyresykdommen og tilpasses pasientenes helsekompetanse i de ulike fasene av sykdomsforløpet.

Nyreskolen får diplom av fagdiretkør ved Lovisenberg
Fagdirektør ved Lovisenberg diakonale sykehus, Jan Petter Odden, overrasker gjengen på avdelig for nyremedisin med finaleplass i SyktBra 2025.

Spesialsykepleier Tone Heimstad og klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Haaland er kursledere og har utviklet kursmodulene i samarbeid med og bruker/likeperson, nefrolog, Hemodialyse-sykepleier, Peritoneal dialyse -sykepleier, psykiatrisk sykepleier, transplantasjon-koordinator, fysioterapeut, ergoterapeut, farmasøyt og sosionom.

Fagdirektør Jan Petter Odden ved overrekkelse av SyktBra-diplomet til Lovisenbergs finalist.

De har hatt god støtte av sykehusets ledelse som understreker viktigheten å gi et slikt tilbud ved Lovisenbergs som storbysykehus som har en heterogen pasientgruppe mht. utdanning, helsekompetanse, boforhold, sosioøkonomisk status, etnisk bakgrunn, rusbruk, m.m.

 

Dette er modulene

Modul 1

Pasienter med nedsatt nyrefunksjon - kronisk nyresykdom stadium 3-4. Fokus; hvordan har du selv mulighet til å påvirke din helse nå og framover?  Vektlegging på å bremse, forebygge og utsette behov for nyreerstattende behandling

Modul 2

Pasienter med kronisk nyresykdom stadium 4-5, Informasjon om forskjellige muligheter for nyreerstattende behandling. Vektlegging på å øke helsekompetanse for å gjøre gode valg for hvilken behandling som passer best for den enkelte.

Modul 3

Åpen dag for pasienter i stadium 5; målsetting; Økt forståelse og innsikt til å ta valg for å bedre egen helse og livskvalitet. Fokus; se dialyseavdelingen, maskiner, utstyr som brukes i behandling, snakke med likepersoner, pasientorganisasjon, samt ulike faggrupper med informasjon om hvilke tilbud som finnes.

Modul 4

Pasienter som venter på nyretransplantasjon

Del 1; Hvordan gjøre ventetiden meningsfull? Erfaringer fra pasient som har ventet lenge, samt praktisk informasjon om hva som skjer når du kommer til Rikshospitalet

Del 2; Den først tiden etter transplantasjon - oppfølging, kosthold, fysisk aktivitet, erfaring fra en nyretransplantert pasient

Modul 5

Pasienter som har gjennomgått nyretransplantasjon Livet med transplantert nyre. Fokus; hvordan har du selv mulighet til å påvirke egen helse nå og i framtiden. Vektlegging på egne opplevelser, lære av hverandre, samarbeid med nyreavdelingen, muligheter og endringer i egen helse.

Hver modul går over to dager og varer 2-3 timer pr. gang.

Gruppestørrelsen tilpasses, og varierer fra 6-12 deltagere. Frekvens på kurs er avhengig av antall pasienter som venter på kurs. Når pasientens situasjon endrer seg til et nytt stadium i nyresykdom, eller at pasienten f.eks. har kommet på transplantasjonslista, vil de få tilbud om nytt kurs tilpasset der pasienten befinner seg i sitt nyreforløp.

Kursene er tilrettelagt for å favne alle pasienter som helsemessig er i stand til å delta, og deres pårørende. Ved behov brukes simultantolk.

Opplæringstilbudet gir bedre muligheter for gode valg

- Vi har tro på å ha aktivt søkelys på å tilpasse undervisning og opplæring til der pasienten befinner seg i sykdomsforløpet gir bedre grunnlag for pasienten og deres pårørende til å gjøre bedre og riktige valg for seg i sin livssituasjon. Kronisk nyresykdom utvikler seg og varer for de fleste pasienter i svært mange år, nettopp derfor er det viktig å få god og riktig informasjon når man trenger det.

Evalueringen viser at opplæring reduserer stress og usikkerhet i de ulike deler av nyreforløpet. Økt helsekompetanse bidrar til mestring hos pasient og pårørende. Det har skapt tryggere relasjoner mellom pasienter, samt mellom pasient og helsepersonellet.

Tilbakemeldingene fra brukere og pårørende er svært gode!

Se alle SyktBra-finalister 2025

Unikt tiltak om ADHD og Tourettes til finalen

15 april 2025

Økt kompetanse og økt forståelse er resultatet av kursene for foreldre og lærerere til barn med ADHD eller Tourettes. Kursene er nominert til SyktBra-prisen fra Sykehuset Innlandet.

Variert gruppetilbud gjennom hele uka

15 april 2025

Helhetlig og variert gruppetilbud i behandling av psykosepasienter skaper mestringstro og hindrer innleggelser. En stor lokal jury ved Sørlandet sykehus sender disse til finalen i SyktBra.