Da pasienter med testikkelkreft uteble fra de tradisjonelle lærings- og mestringskursene, måtte Oslo universitetssykehus ta i bruk andre kanaler for å nå fram til denne pasientgruppen. Løsningen ble en podkastepisode om testikkelkreft.
Testikkelkreft rammer først og fremst unge gutter og menn i alderen 20 til 40 år. Dette er en gruppe det har vist seg å være vanskelig å nå med tradisjonelle lærings- og mestringskurs, og vi måtte derfor tenke nytt, sier Helene Negaard ved Kreftklinikken.

Overlege Helene Negaard med diplom omkranset av Kjetil Berner og Anne-Lene Bull den dagen det ble servert kake på posten.
Kvalitetssikret podkast fra spesialisthelsetjenesten
Det var da fagmiljøet kom opp med ideen om en podkastepisode. Ved hjelp av redaksjonen til SyktFrisk, og i samarbeid med lis-legene Astrid Berild og André Indseth Korneliussen, utviklet Negaard en podkast om testikkelkreft. Innholdet i episoden ble satt sammen etter samtaler og intervjuer med pasienter og pårørende. Episoden er en del av podkasten SyktFrisk, som har som mål å bidra til økt helsekompetanse hos pasienter og pårørende, og gi hjelp til mestring av sykdom og behandling. Testikkelkreft-episoden har blitt en integrert del av behandlingen og pasientinformasjonen for disse pasientene, ved at det er lagt ved en lenke til episoden i innkallingsbrevene pasientene får.
Episoden har bidratt til å gjøre pasientgruppen mer forberedt på behandlingen de skal gjennom, og de vet hva de kan forvente i løpet av pasientforløpet. Episoden er dessuten lagt inn i teksten om testikkelkreft på Helsenorge.no, og kommer derfor pasienter i hele landet til gode.
Det er enkelt å dele en podkast-episode med familie og venner.
Tilbakemeldingene fra både pasienter og pårørende har vært utelukkende positive. At episoden er tilgjengelig når pasienten selv ønsker å lytte til den, og at man kan høre informasjonen om igjen i ulike faser av behandlingsløpet, er blitt fremhevet. Flere har også gitt tilbakemeldinger om at de synes det har vært enklere å dele episoden med for eksempel venner, familie og arbeidskollegaer, framfor å fortelle om behandlingen selv. Da slipper de også å gjenta informasjonen mange ganger, sier Negaard.
Juryen ved Oslo universtitestsykehus har følgende begrunnelse for sin nominering
Det ble en vanskelig jobb da vi måtte stemme fram én lokal vinner fra sykehuset. Av 17 nominerte ble det til slutt podkastepisoden som gikk seirende ut.
Episoden er utviklet i samarbeid med pasienter og pårørende, ved at Negaard og hennes kollegaer gjorde et grundig forarbeid før innspilling. Gjennom intervjuer med pasienter og pårørende som var eller hadde vært i behandling, fikk de tilbakemeldinger om informasjonsbehov og hva som var viktig å vite om behandlingen.
På grunn av pasientgruppens manglende oppmøte på tradisjonelle lærings- og mestringskurs har man evnet å lage pasientinformasjon i et format som treffer målgruppen og deres behov.
Komiteen har vektlagt at episoden brukes som en integrert del av selve pasientforløpet og bygger opp under allerede eksisterende skriftlig pasientinformasjon.
Ved å lenke til episoden i innkallingsbrevene, den nasjonale behandlingsteksten og på helsenorge.no, har man gitt et varig løft til lærings- og mestringstilbudet for denne pasientgruppen, i hele landet.

Her finner du episoden om testikkelkreft
Se alle finalistene i SyktFrisk 2025