Sørlandet sykehus

Variert gruppetilbud gjennom hele uka

Helhetlig og variert gruppetilbud i behandling av psykosepasienter skaper mestringstro og hindrer innleggelser.

FACT- team ved DPS Solvang i Sørlandet sykehus gir er et helhetlig og svært variert tilbud til pasienter med psykoseproblematikk og deres pårørende. Disse er nå nominert til finalen i SyktBra-prisen.

Glade ansatte og brukere ved DPS Solvang, Sørlandet sykehus da de fikk tildelt diplom og kake som bevis på at de nå er finalister i SyktBra.

- Her fokuserer vi bare på ressurser, sier Cecilie Brøvig, psykologspesialist og teamleder for gruppetilbudene ved psykoseenheten ved Solvang DPS. Hun deler den lokale SyktBra-prisen med sine 7 medarbeidere i FACT-teamet

 – Vi opplever at dette er et godt sted og jobbe, folk har mye kompetanse og de får brukt seg selv. Vi har også god støtte fra ledelsen som ser nytten i arbeidet vi gjør, får gode tilbakemeldinger fra brukere og pårørende og ansatte slutter ikke, forteller Cecilie.

Dette er gruppetilbudene

Ca 70 pasienter er innom dørene innom DPS Solvang hver uke og kan delta på et bredt tilbud i grupper.

- Etter at vi videreutviklet gruppetilbudene våre til å følge tettere opp mot nasjonale retningslinjer for utreding og behandling av psykoselidelser, har vi fått en større variasjon i tilbudet, blant annet satset mer på fysisk aktivitet, kostholdskurs og kunst og uttrykksterapi, sier Cecilie Brøvig.

Målet med tilbudet som gis i gruppene er å gi pasientene kunnskap og mestringstro og hjelp til å leve livet, forstå verden, lære om hva er det å være innlagt, hvordan forholde seg til familie og venner. Økt kunnskap er grunnlag for helsekompetanse og hjelper pasientene å ta gode valg.

- Det som gjør dette tilbudet så bra, er at vi blir kjent med pasientene over tid, vi kan forhindre forverring og unngå innleggelser, smiler Cecilie.

Dette er gruppene

  • Kostholdskurs – matlaging
  • Tegne og male
  • Kreativt verksted
  • Gaming
  • Volleyball, bordtennis, fotball, crossfit
  • Turgruppe

Slik ser en ukeplan ut

ukeplan med farger for ulike gruppetilbud til pasienter

Åpen dag to ganger i uka

DPS Solvang har to åpne dager hver uke. Den ene dagen er for de som har vært her en stund og gjerne er litt eldre, den andre dagen er for de i aldersgruppen 18 – 30.

- Vi drøfter med pasient hva som kan være det beste tilbudet for den enkelte. Men her er lav terskel og mange deltar i flere grupper, sier Cecilie.

Når pasienter kommer til tilbudene, kan det være vi ser at de ikke er helt i form til å delta på gruppeaktivitetene. Men et hvilerom står til disposisjon da. Når det gjelder rus, er dette et svært lite problem.

Undervisning hver tirsdag – åpen dør    

Hver tirsdag tilbyr vi undervisning i kafeen vår, den åpen for alle pasientene i psykoseenheten. Her kan tema være alt fra å lære om medikamenter til ernæring og søvnhygiene kunst og uttrykksterapi. Sist hadde vi besøk av en representant fra Blå Kors som informerte om tilbudene deres.

Pårørendetilbud

Fire ganger i året arrangeres det temakvelder for pårørende. Da er kafeen stappfull av folk. I samarbeid med brukerråd og innspill fra pårørende lages innholdet til temakveldene.  

- Pårørende har også mulighet til å komme innom i gruppene og hilse på og se hvordan pasientene har det her, forteller Cecilie.

 

Jyryens begrunnelse

I Sørlandet sykehus kom det inn 6 unike nominasjoner til SyktBra-prisen og her er juryens begrunnelse for sitt valg av vinner:

FACT- team gir er et helhetlig og svært variert tilbud til pasienter med psykoseproblematikk og deres pårørende. De har mange ulike grupper som ivaretar ulike behov. Tiltaket er utviklet av helsepersonell og brukere, og har tatt utgangspunkt i tilbakemeldinger fra pasienter og pårørende, retningslinjer for behandling av psykosepasienter og Recovery-tilnærming.

Tiltaket bidrar blant annet til mestring og økt helsekompetanse, økt trivsel, skaper tilhørighet og mening i hverdagen, bedre livskvalitet, mindre bruk av tvang og kan forhindre innleggelse. Det er også en viktig sosial øvingsarena og er et sted hvor mange utvider nettverket sitt.

Tilbudet evalueres jevnlig av brukere og helsepersonell

De ansatte verdsetter jobben sin og bidrar til et godt og viktig tiltak innen psykisk helse. De kan være et forbilde for andre.  Juryen mener tilbud som dette er viktige og bør satses mer på fremover.

Juryen har bestått av:

  • Agno Ødegaard, rådgiver OU (kvalitet- og pasientsikkerhet, Fagavdelingen
  • Wenche Tangene, spesialrådgiver i Samhandlingsenheten 
  • Aud Torsøy Tveite, spesialutdannet sykepleier, Dialyseenheten SSA 
  • Inger Lise Gausdal, rådigver adm, Klinikk Flekkefjord stab 
  • Anne Beatrice Mukeshimana, 
  • Karen Carroza Kvasnes, brukerrepresentant i brukerutvalget ved SSHF 
  • Birthe Stensland, enhetsleder
  • Frode Nordhelle, enhetsleder
  • Rita Takvam, Spesialergoterapeut

og
representanter fra Kompetanseenhet for pasient-. og pårørendeopplæring, enhetsleder

  • Helene Morvik, enhetsleder
  • Annette D. Venaas, konsulent
  • Hildegunn Holstvoll, spesialrådgiver
  • Eline Alvestad, konsulent

Se alle finalistene i SyktFrisk 2025

Opplæring til pasienter med nyresvikt

15 april 2025

Nyreskolen «mitt nyreforløp” er et modulbasert opplæringstilbud til pasienter og pårørende som gir økt helsekompopetanse og mulighet for samvalg. Lovisenberg diakonale sykehus er stolt av å melde tilbudet inn som finalist til SyktBra-prisen.

Unikt tiltak om ADHD og Tourettes til finalen

15 april 2025

Økt kompetanse og økt forståelse er resultatet av kursene for foreldre og lærerere til barn med ADHD eller Tourettes. Kursene er nominert til SyktBra-prisen fra Sykehuset Innlandet.