
Fra venstre: Stine Stegarud Erlandsen, Jostein Bjerke, Hanne Tuvnes, Ruth E. Ripegutu, Linn Lycke Lunde jubler over utmerkelsen fra SyktBra.
Plangruppen for pårørendearbeid i klinikk for psykisk helse og rusbehandling er videre i finalen SyktBra-prisen. Det er tilbudet med temakvelder ute i brukerorganisasjonens (LPP) pårørendesenter (Pivete) som har utmerket seg.
Hvilke varige og konkrete resultater har temakveldene gitt?
Pårørende får større forståelse for de plagene sine nære har og hvordan de best kan støtte dem i behandling. Det kan gi bedre behandlingsforløp og mindre belastning på pårørende.
Temakveldene har ingen strukturert evalueringspraksis på nåværende tidspunkt, men ifølge tilbakemeldinger fra pårørendesenterets brukere har temakveldene stor verdi med tanke på å øke kunnskap og trygghet.
Hvilke konkrete opplæringsbehov har dere ønsket å innfri?
Pårørende får i varierende grad delta i pasientens behandling innen psykisk helsevern. De har ofte et stort behov for hjelp til å forstå symptomene til sine nære, og hvordan de best kan være til støtte for dem. Derfor har kursene hatt fokus på å gi pårørende det de etterspør. Det har vært tema som: borderline personlighets-forstyrrelse, traumeterapi, og lov om psykisk helsevern (tvang/frivillighet), for å nevne noen.

Psykologspesialist Linda Lossius Westby har om angst på en av temakvelende i Telemark.
Juryens begrunnelse
Tilbudet gis der pasienter og pårørende er
Dette er en enkel, men innovativ løsning i og med at det handler om å imøtekomme direktemeldte behov hos målgruppen, og samtidig reise ut og gi informasjon/opplæring der brukeren befinner seg. En ekstra styrke ved dette arbeidet er at temakveldene foregår i en kontekst der brukeren også kan få bistand og tilhørighet som strekker seg langt utover det som tilbys under selve temakvelden. Dette ville kanskje ikke ville være tilfelle om opplæringen fant sted utelukkende på sykehuset.
Styrker pårørende
Pårørende generelt, og kanskje særlig innen psykisk helse og rus, har store belastninger knyttet til rollen der de i varierende grad gis innsyn i behandlingsforløp og pasientens helseutfordringer. Likevel står de ofte i en posisjon med mange omsorgsoppgaver og mye ansvar knyttet til pasientens helsetilstand. Det er derfor et stort behov for at helsetjenesten generelt vier større oppmerksomhet mot pårørende, og styrker dem i deres rolle. Vi tenker at dette samarbeidet er et svært godt eksempel på hvordan vi sammen kan bidra til målrettet økning av befolkingens helsekompetanse, i en tid der ressursene i helsesektoren er under press.
Juryen har bestått av
- Silje Adele Høiland – Rådgiver med ansvar for ventetidsløftet ved Sykehuset i Telemark
- Øystein Johansen – Leder LHL og brukerrepresentant på hjertekurs, samt likeperson ved Brukerkontoret
- Terese Gjærum – Koordinator Lærings- og mestringssenteret
- Alexander Johnstone – Seksjonsleder Lærings- og mestringssenteret
Se alle finalistene i SyktFrisk 2025