Sykehuset i Vestfold
Sykehusklovner i informasjonsfilm til barn forbereder barna før operasjon
Informasjonsfilmer til barn og unge som skal til operasjon eller undersøkelse i narkose utmerket seg som det mest imponerende og innovative tiltaket i nominasjonsbunken ved Sykehuset i Vestfold.
Teamet ved Operasjon H3 og Lærings- og mestringssenteret har utviklet filmene som du kan se nederst på siden, og nå er de nominert til SyktBra-prisen fra Sykehuset Vestfold.
Fra venstre seksjonsleder Kristin Elisabeth Berthelsern, lærings- og mestringssenteret, seksjonsleder Ann Bergtun, Debra Lynn Høines, Henriette Langerud, Ina stue ( alle ved oprerasjon H3) og Marianne Jacobsen ved lærings- og mestringssenteret.
Foto: Torbjørn Endal, Sykehuset i Vestfold.
Jyryens begrunnelse
Ved Sykehuset i Vestfold har «Informasjonsfilmer for barn og unge som skal til operasjon eller undersøkelse i narkose» en direkte og positiv innvirkning på pasientenes opplevelse av sykehusbesøket. Filmene bidrar til redusert angst, økt trygghet og bedre forståelse av hva som skal skje. Dette fører blant annet til økt mestringsevne og reduserer behovet for premedikasjon, noe som gir en bedre totalopplevelse for både pasient og pårørende.
Samarbeid mellom brukere og helsepersonell
Filmene er utviklet i tett samarbeid mellom helsepersonell og brukere. Juryen la særlig vekt at det har vært god brukermedvirkningen i arbeidet. Barn, ungdom og deres familier har vært involvert i utviklingsprosessen, noe som sikrer at informasjonen er relevant, forståelig og tilpasset målgruppen.
Innovative metoder og nye tilnærminger
Filmene representerer en ny og innovativ måte å kommunisere viktig informasjon til barn og unge. I stedet for tradisjonelle innkallingsbrev, som ofte er rettet mot foreldrene, henvender filmene seg direkte til barna. Tiltaket utnytter teknologi for å øke tilgjengeligheten, blant annet gjennom QR-koder på innkallingsbrev, SMS-varsling til både pasienter og foresatte, samt tilgjengelighet via sykehusets nettsider.
Basert på et konkret opplæringsbehov
Behovet for informasjon og veiledning før sykehusbesøk er godt dokumentert, og tiltaket adresserer dette på en effektiv måte. Filmene forklarer prosedyrer på en lettfattelig og engasjerende måte, slik at pasientene føler seg bedre forberedt. Dette bidrar til å redusere usikkerhet og gir et bedre utgangspunkt for samtaler mellom barn, foreldre og helsepersonell.
Målbare, positive resultater
Erfaringene fra tiltaket viser klare gevinster. Filmene har ført til mindre bruk av premedikasjon, redusert redsel, økt læring, færre avlysninger og færre forsinkelser i operasjonsprogrammet. Tiltaket har også et stort spredningspotensial og skal implementeres ved flere sykehus.
Juryen fra Sykehuset i Vestfold har bestått av
- Sønneva Bergtun – Kvalitetssjef, Kvalitetsavdeling (ledet juryen)
- Espen Thompson – Spesialrådgiver, Økonomiavdeling
- Terje Grotle – Leder av brukerutvalget ved SiV, regionsleder ALarm
- Mona Wike – Rådgiver for brukermedvirkning, Kvalitetsavdelingen
- Merete Bugsett Lindahl – Informasjonssjef, Kommunikasjonsavdeling