Helsekommunikasjon
Helsepersonells kompetanse
Helsepersonelloven viser at helsepersonell har en plikt til å gi informasjon, og pasient- og brukerrettighetsloven viser til at helsepersonell har ansvar for å sikre at informasjonen er forstått. Informasjonen skal tilpasses helsekompetansenivå, alder, modenhet, erfaring, kultur- og språkbakgrunn.
Pasient- og pårørendeopplæring rommer et mangfold av tilnærminger og metoder for å sikre god helsekommunikasjon. Helsekompetanse, helsepedagogikk, læring og mestring, brukermedvirkning og samvalg er relevante kompetanseområder i pasient- og pårørendeopplæring.
Flere helseforetak har egne kurs i helsepedagogikk for helsepersonell i spesialisthelsetjenesten. Det er stor variasjon i kursene. Det er kurs sammen med helsepersonell i kommunen, og kurs hvor helsepersonell og brukere med en rolle i pasient- og pårørendeopplæring er sammen. Mer informasjon finnes på helseforetakenes nettside eller læringsportal.
NK LMH har startet et nasjonalt prosjekt som skal gi flere kursledere i helsepedagogikk. Regional kompetansetjeneste for pasient- og pårørendeopplæring er med som representant for Helse Sør-Øst og vil samarbeide med NK LMH om implementering i Helse Sør-Øst i 2021/22.
Les mer om prosjektet train - the - trainer i helsepedagogikk
Vi i Regional kompetansetjeneste for pasient- og pårørendeopplæring, RK PPO, har utviklet og samlet ressurser for helsepersonell som ønsker å styrke sin pedagogiske kompetanse.
- Håndbok i god planlegging
- E-læring - pedagogikk for helsepersonell
- E- læring - veilede pasienter og pårørende
- E- læring - helsefremmende tilnærming
- Undervise eller bruke Teach-back?
- Klinisk kommunikasjon
Ressurser fra andre kompetansetjenester
Nasjonal kompetansetjeneste for læring og mestring innen helse har utviklet og samlet kunnskap om ulike pedagogiske tilnærminger, metoder og praksiseksempler på mestring.no
- Hva er helsepedagogikk ?
- Pedagogiske tilnærminger
- Pedagogiske verktøy
- Kompetanseheving i helsepedagogikk
- Håndbok i helsepedagogikk
Barns Beste, Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende har utviklet opplæringsressurser for arbeid med barn som pårørende.
Leger i spesialisering
Leger har flere konkrete læringsmål knyttet til opplæring av pasienter og pårørende i sin spesialisering.
Læringsmål om pasient- og pårørendeopplæring:
- Ha kunnskap om hva pasientopplæring betyr for behandlingskvalitet (Læringsmål 52, LIS 1)
- Kunne identifisere og konkretisere individuelle behov for opplæring og legge til rette for læring og mestring. (Læringsmål 53, LIS 1).
- Ha kunnskap om metoder og pedagogiske prinsipper for å planlegge, gjennomføre og evaluere opplæring av pasienter og pårørende i samhandling med relevante profesjonsgrupper. (Læringsmål 54, LIS 1).
- Kunne anvende metoder og pedagogiske prinsipper for å planlegge, gjennomføre og evaluere opplæring av pasienter og pårørende i samhandling med relevante profesjonsgrupper. (Læringsmål 55, LIS 2 og 3).
Læringsmål relatert til pasient- og pårørendeopplæring:
- Kunne drøfte og informere om forebygging av vesentlige livsstilssykdommer med pasient og pårørende (læringsmål 8, LIS 1).
- Ha kunnskap om betydningen av god kommunikasjon og kjennskap til grunnleggende kommunikasjonsteori (Læringsmål LM- 14, LIS 1).
- Kunne bruke kommunikasjon effektivt for å innhente og forstå pasientens perspektiver som grunnlag for presis diagnostikk (Læringsmål LM- 15, LIS 1)
- Kunne formidle muntlig og skriftlig informasjon på en måte som blir forstått av mottaker (Læringsmål 22, LIS 2 og 3).
- Kjenne til hvilke typer kunnskap en må innhente og formidle til pasienten, ved behandlingsvalg der pasientens preferanser og personlige avveininger er relevante (Læringsmål 26, LIS 1)
- Under veiledning kunne innhente og presentere kunnskap om hva pasienter kan forvente seg av forsvarlige og tilgjengelige behandlinger for hvert behandlingsmål som er viktig for pasienten (Læringsmål 27, LIS 1)
- Under veiledning kunne bistå pasienter i å veie kunnskap om fordeler og ulemper ved behandling opp mot hverandre og bli enige om behandling (Læringsmål 28, LIS1).
- Selvstendig kunne gjennomføre en god beslutningsprosess om behandlingsalternativer sammen med pasienten (Læringsmål 33, LIS 2 og 3)
- Ha kunnskap om sentrale bestemmelser som regulerer plikter og rettigheter for helsepersonell og pasienter (Læringsmål 44, LIS 1).
- Kunne involvere pasienter, brukerrepresentanter og fremtidige brukere som aktive parter på det nivået partene selv ønsker i et likeverdig samarbeid for å ivareta brukermedvirkning på individ (Læringsmål 48, LIS 1)
Les mer Beskrivelse av innhold og anbefalte læringsaktiviteter
Helse- og sosialfaglige utdanninger
Forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfaglige utdanninger gir muligheter for økt kunnskap og ferdigheter hos fremtidig helse- og sosialfaglig personell. Dette vil kunne påvirke læringsaktiviteter i praksisstudiene i helseforetakene innen pasient- og pårørendeopplæring.
Kandidaten har relasjons-, kommunikasjons- og veiledningskompetanse som gjør kandidaten i stand til å forstå og samhandle med brukere, pasienter og pårørende. Videre kan kandidaten veilede brukere, pasienter og pårørende og relevant personell som er i lærings-, mestrings- og endringsprosesser (Felles læringsutbytte, 3).
Forskriften gjelder barnevernspedagog, bioingeniør, ergoterapeut, fysioterapeut, radiograf, sosionom, sykepleier og vernepleierutdanning. Fra studieåret 2021–2022: audiograf, farmasøyt, klinisk ernæringsfysiolog, medisin, optiker, ortopediingeniør, paramedisin, psykolog, tannlege, tannpleier, tannteknikerutdanning. Flere utdanninger har fagspesifikke læringsmål som finnes i Lovdata.
Forskrift om felles rammeplan for helse- og sosialfagutdanninger