Et kvalitetsløft for pasient- og pårørendeopplæring

Fem kunnskapsbaserte retningslinjer og prosedyrer for pasient- og pårørendeopplæring er klare for bruk i sykehusene.

Kunnskapsbaserte retningslinjer og prosedyrer for pasient- og pårørendeopplæring 

Sørlandet sykehus, Oslo universitetssykehus og Lovisenberg Diakonale Sykehus har sammen med Regional kompetanetjeneste for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Sør-Øst utviklet fem retningslinjer og prosedyrer. Samarbeidet har gitt alle sykehusene en “pakke” med kunnskapsbaserte retningslinjer og prosedyrer om opplæring til pasienter og pårørende. Disse danner et felles kunnskapsgrunnlag og har gitt oss et felles språk. Arbeidet gir ringvirkninger for flere innsatser blant annet hvordan vi skal arbeide med kompetanseutvikling hos helsepersonell.  

Dette er et svært viktig felles strategisk fagutviklingsarbeid som er forankret lokalt i ulike sykehus. Her har vi samarbeidet på tvers av flere sykehus med en regional koordinering og prosessledelse ved kompetansetjenesten.

Leder ved Regional kompetansetjeneste for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Sør-Øst, Kirsten Andrea Prydz 

 

  1. Overordnet retningslinje for pasient- og pårørendeopplæring
  2. Retningslinje for individuell pasient- og pårørendeopplæring  
  3. Retningslinje for opplæring av pasienter og pårørende i grupper
  4. Prosedyre for dokumentasjon og koding av individuell pasient- og pårørendeopplæring   
  5. Prosedyre for registrering og dokumentasjon av grupperettet opplæring 

Flere sykehus har allerede innført retningslinjene, andre er i prosess med forankringsarbeid og implementering. Noen har initiert egne høringer, andre har fremlagt retningslinjene for ledelsen og fått vedtak til å innføre disse. Retningslinjene er kunnskapsbaserte, likevel kan det være behov for å gjøre små justeringer i forhold til ansvars- og oppgavedeling tilpasset organisering i de ulike sykehusene.  

Se hvordan Sykehuset Innlandet har arbeidet med innføring av retningslinjene.

Bakgrunn for igangsetting av retningslinjearbeidet 

Det regionale ledernettverket for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Sør-Øst satte ned en arbeidsgruppe bestående av representanter fra Oslo universitetssykehus, Sørlandet sykehus som ble ledet av regional kompetansetjeneste for pasient- og pårørendeopplæring i Helse Sør-Øst.

Dette arbeidet resulterte i et innsiktsdokument med en oppfordring om at disse spørsmålene ble besvart:  

  • Hva er pasient- og pårørendeopplæring?
  • Hvorfor pasient- og pårørendeopplæring?
  • Hva er formålet med pasient- og pårørendeopplæring? 
  • Hvordan forankre og organisere PPO?
  • For hvem er pasient- og pårørendeopplæring aktuelt? 
  • Når er pasient- og pårørendeopplæring aktuelt? 
  • Hvilke aktiviteter inngår i pasient- og pårørendeopplæring? 
  • Hvilke roller og ansvar har helsepersonell og ledere for pasient- og pårørendeopplæring?
  • Hvilke kompetanse skal helsepersonell inneha?

Det regionale innsiktsarbeidet i 2020 avdekket sammen med den nasjonale forprosjektrapporten fra 2021 (utarbeidet av Helsedirektoratet i samarbeid med alle helseregionene) behovet for å styrke kunnskapsgrunnlaget, utvikle felles begrepsapparat og tydeliggjøre nasjonale føringer for pasient- og pårørendeopplæring. En tydeliggjøring av behov ga oss et godt utgangspunkt for å utvikle det som nå er en kunnskapsbasert "pakke" med retningslinjer og prosedyrer om pasient- og pårørendeopplæring som sammen hjelper helsepersonell og ledere med å sørge for at pasienter og pårørende får nødvendig og kvalitetssikret informasjon og opplæring.  

 

Gevinsten av et regionalt samarbeid om fagutvikling 

Kompetansetjenesten er stolte over at det regionale samarbeidet har resultert i en pakke med fem kunnskapsbaserte retningslinjer og prosedyrer som kan bidra til å støtte helsepersonell og ledere med å kvalitetssikre den lovpålagte hovedoppgaven i sykehusene.

Samtidig vil vi trekke frem at også arbeidsformen har vært av betydning for resultatet. Ulike sykehus har hatt ansvar for hver sine retningslinjer og prosedyrer, og det er gjort et betydelig faglig kvalitetsarbeid med stor innsats fra sykehusene.

De regelmessige arbeidsmøtene der alle har vært samlet, har vært veldig viktig for resultatet. Her har det vært gode faglige diskusjoner med utgangspunkt i kunnskapsgrunnlag og praksisfeltets behov. Underveis har både fagnettverk og ledernettverk vært koble på for innspill, samt at retningslinjene har vært på høringer i flere sykehus. Innspillene fra de ulike høringene er gjennomgått i fellesskap. Retningslinjene er harmonisert med hverandre slik at de utgjør en helhetlig pakke, men hvor de har spesifikke hensikter. Det har også vært viktig for arbeidet at den regionale kompetansetjenesten har ledet prosessen, koordinert fremdrift og fasilitert det faglige samarbeidet.  

Vi skal ikke undervurdere verdien av at ulike fagpersoner med tverrfaglig bakgrunn møtes fra ulike sykehus med ulik organisering, men hvor alle har hatt et felles ønske om å utvikle noe sammen som forbedrer opplæring til pasienter og pårørende i sykehusene. Jeg er sikker på at det er nettopp samarbeidet som har gjort at retningslinjene er blitt så gode.

Spesialrådgiver og prosessleder ved RK PPO, Anette Eie

Anbefalt som tiltak i ny regional delstrategi for styrket helsekompetanse 

En ny Regional delstrategi for styrket helsekompetanse i Helse Sør-Øst 2025-2027 har nettopp vært på innspillsrunde. Et av de foreslåtte tiltakene for styrket helsekompetanse er at ledelsen sørger for at retningslinjer for pasient- og pårørendeopplæring tas i bruk. Den regionale "pakken" av retningslinjer og prosedyrer vil være en stor hjelp for sykehusene i dette arbeidet.  

Pasient-, bruker- og pårørendeopplæring er viktig for å styrke helsekompetansen slik at pasienter og pårørende kan lykkes med å mestre egen helsetilstand.

Nasjonal strategi for økt helsekompetanse i befolkningen, Helse- og omsorgsdepartementet

 

Kompetansetjenesten vil fortsette arbeidet med å støtte sykehusene i innføring av retningslinjene i samarbeid med sykehusene gjennom våre nettverk. Innføring av "pakken" var tema for det regionale ledernettverket 6 desember 2024. Dette arbeidet fortsetter i 2025.

SyktBra-prisen 2025

15 januar 2025

Nå kan du nomiere kollega, enhet eller team i sykehuset som har utviklet eller gir opplæring av pasienter og pårørende på en så god måte at de fortjener en pris!